Zijn taxatie kosten aftrekbaar?

Is een taxatierapport aftrekbaar?

Het tastbare resultaat van het werk van de taxateur wordt een taxatierapport genoemd. Hij inspecteert het huis en evalueert de afmetingen, locatie, voorzieningen, onderhoudsomstandigheden, afwerkingen, architecturale en esthetische kwaliteiten en indeling. Het rapport is gebaseerd op de bevindingen uit de taxatie en bepaalt de geschatte waarde van de woning.

De kosten van een taxatierapport zijn niet vastgesteld en kunnen van taxateur tot taxateur verschillen. Het rapport kost gemiddeld zo’n 500 euro. Sommige taxatiebureaus kunnen extra kosten in rekening brengen. Heeft u geen gevalideerd taxatierapport nodig? Een makelaar kan een gratis waardebepaling voor u uitvoeren, waardoor u veel geld bespaart.

De kosten van een NWWI-gevalideerd taxatierapport

In bepaalde gevallen heeft u echter wel een gevalideerd taxatierapport nodig. Denk aan een hypotheekaanvraag. Voor de goedkeuring van een hypotheekaanvraag moet de hypotheekverstrekker ervoor zorgen dat de taxatiewaarde van de woning juist is en geen administratieve vereiste.

Het Nederlands Woningwaarde Instituut (NWWI) controleert doorgaans een gevalideerd taxatierapport. Alle kredietverstrekkers accepteren een NWWI-taxatie omdat deze betrouwbaar en transparant is. In 2022 bedragen de kosten van validatie door NWWI € 45,98. TVA (exclusief 38 EUR). Belastingen (EUR 38 excl. btw) zijn voor elke aangifte gelijk.

Is het mogelijk om de kosten van een taxatierapport af te trekken?

Net als de kosten voor hypotheekadvies zijn de kosten van een taxatierapport fiscaal aftrekbaar. Deze kosten kunt u eenmalig aftrekken van uw inkomstenbelasting in box 1. Dit maakt taxaties goedkoper dan u zou verwachten. De kosten kunnen worden vergeleken met andere kosten bij de verkoop of aankoop van een huis.

Bent u op zoek naar een betrouwbare waardebepaling? Werk altijd samen met een bij NWWI aangesloten partij. U kunt dan vertrouwen op een gevalideerd taxatierapport, waarvan de kosten fiscaal aftrekbaar zijn.