Wat houdt marktwaarde in?

Marktwaarde verwijst naar de waarde van het huis als het mogelijk is om op de vrije markt te verkopen. Het omvat geen executie- of WOZ-waarden.

Uw inkomen en de waarde van uw huis bepalen hoeveel u kunt lenen. U kunt echter niet meer lenen dan de woning waard is. Hypotheekverstrekkers berekenen de marktwaarde van het huis om de waarde te bepalen. Ook bekend als “vrije doorverkoopwaarde”, dit is de marktwaarde van de woning. Deze marktwaarde kan worden bepaald door een taxateur.

De marktwaarde is simpelweg het bedrag dat de woning onder normale economische omstandigheden zal verdienen. Als u uw huis onder dwang moet verkopen, wordt dit de executiewaarde genoemd.

Is marktwaarde gelijk aan taxatiewaarde?

Voor zowel starters als verkrijgers zal de getaxeerde waarde van een bestaande woning moeten worden berekend. Dit gebeurt aan de hand van een geldig taxatierapport. De marktwaarde zal gelijk zijn aan die van de taxatie. Beide waarden zullen hetzelfde zijn, ook als u van plan bent te renoveren. U moet een taxatierapport krijgen dat zowel de voor- als de na-waarde laat zien, zodat u een hypotheek kunt krijgen om te renoveren.
Vanaf 1 juli 2021 is er een nieuwe Europese richtlijn van kracht. Het is nu verplicht om een waarde op te geven en deze kan niet worden gebruikt als een WOZ-beschikking.

Soms wordt er in bepaalde gevallen een desktop taxatie gegeven. Een modeltaxatie is een taxatie die is goedgekeurd door een taxateur. Daarom bekijkt de taxateur de woning niet.

Wilt u een woning kopen die in aanbouw is? De taxatiewaarde is dan de koop/aanneemsom. Het kan worden verhoogd met bouwkosten en meerwerk.