Wat als je huis hoger getaxeerd wordt?

Wat als je huis hoger getaxeerd wordt?

Een huiseigenaar heeft doorgaans weinig baat bij een hogere taxatiewaarde, zeker niet bij een verkoop. Want de markt bepaalt de verkoopprijs, niet de taxateur. Voor de koper is het belang groter, en met name bij de aanvraag voor een hypotheek.

Er zijn verschillen tussen woningwaardering, taxatie en WOZ.

Er zijn drie methoden om de waarde van het huis te bepalen:

  1. waarde : De waarde die is gebaseerd op het bouwjaar en de oppervlakte die erdoor wordt bestreken. Het is vastgelegd in de gemeente. Het Kadaster is een openbaar register van de overheid dat deze waarde vastlegt.
  2. Waarde: De makelaar gebruikt deze methode om de subjectieve marktwaarde van een woning te berekenen. Deze taxatie gebruikt meer criteria dan de WOZ-waarde om een realistische verkoopprijs te berekenen. Een taxatie kan worden gedaan door makelaars tegen een lage prijs of gratis.
  3. Thuisbeoordeling : een be√ędigde taxateur zal het onroerend goed beoordelen en de waarde ervan bepalen op basis van verschillende verifieerbare factoren. Objectieve observatie en testen zijn de belangrijkste elementen. Een taxatierapport kan kostbaar zijn. Dit rapport is meestal vereist door hypotheekverstrekkers.

Hoewel een taxatie van het huis misschien niet nodig is, is het vaak voordeliger om het onroerend goed door een makelaar te laten taxeren. Een taxatierapport van een onafhankelijke taxateur is nodig als de koper een hypotheek wil aanvragen.

Wat is het nut van een hogere woningwaarde?

Een taxatie die hoger is dan de marktwaarde komt huiseigenaren meestal niet ten goede, zeker niet als er sprake is van een verkoop. De markt bepaalt de verkoopprijs en niet de taxateur. Vooral bij het aanvragen van een hypotheek betaalt de koper meer rente. Onderhoud en reparaties zijn twee van de meest voorkomende kosten. Een hypotheek kan alleen worden verkregen voor 100% van de waarde van het onroerend goed. U heeft meer flexibiliteit als u een beter taxatierapport krijgt.

U kunt ook informeren naar het laten taxeren van een woning tegen een hogere of lagere prijs door contact op te nemen met een makelaar