Wat als een huis lager getaxeerd wordt?

Wat als een huis lager getaxeerd wordt?

Als een woning voor een lager bedrag getaxeerd wordt dan de verkoopprijs dan kan het zijn dat de koop ontbonden moet worden.

&nbsp

Waardering is cruciaal wanneer u verkoopt

Nadat een woning is verkocht, moet de woning getaxeerd worden. Als er een hypothecaire lening nodig is om de woning te financieren, is deze taxatie noodzakelijk. De bank wil graag zien of het onderpand (lees: gekochte woning) dezelfde waarde heeft als de hypothecaire lening. De bank verstrekt een hypotheek tegen het getaxeerde bedrag. De koper kan de hypotheek niet afronden als de waarde van het onroerend goed lager is dan overeengekomen.

Resultaten uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst

Een belangrijke graadmeter voor de waarde is de verkoopprijs van vergelijkbare woningen in de afgelopen periode. Deze cijfers zullen in tijden van herstellende huizenmarkten vaak lager zijn dan de koopprijs. Deze cijfers zijn vaak lager dan de afgesproken koopprijs in tijden van stijgende huizenmarkten. Dit kan leiden tot een aanzienlijk lagere taxatiewaarde. Het laagste punt is dat de koop moet worden geannuleerd.

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? KLIK HIER

Niet per se de hoogste maar wel de beste

Door de stijgende markt voor woningen is de marktwaarde van een woning hoger dan de getaxeerde waarde. Helaas hebben we gezien dat de verkoop soms niet lukt. Bij het onderhandelen is het belangrijk om goed na te denken over de voorwaarden die aan een bod ten grondslag liggen. Het moge duidelijk zijn dat het beste aanbod niet altijd het meest aansprekende is in deze markt.