Voor hoeveel is een huis verkocht?

Je bent op huizenjacht. Je blijft fouten maken als je op huizenjacht gaat. Wat was de werkelijke verkoopprijs van dat huis? Was uw bod te laag? Vanwege privacywetten mag je niet elk detail over Nederlandse burgers zien, maar er is nog steeds genoeg openbare informatie.

U kunt de historie en transactieprijzen van huizen bekijken, evenals de prijs van het huis. Op deze pagina wordt uitgelegd hoe het werkt en wat u met de informatie kunt doen.

Krijg een geschiedenis van de prijs van het huis

Het Kadaster in Nederland houdt al jaren de waarde van Nederlandse woningen en gebouwen bij. Deze informatie was tot enkele decennia geleden voorbehouden aan agenten en vermogende particulieren. Elke aanvraag kan oplopen tot 25 euro. Omdat dergelijke informatie vrij beschikbaar is, kan iedereen kosteloos de WOZ-waarde opvragen.

De waardebepaling van een woning wordt de WOZ-waarde genoemd. Het is anders dan de uiteindelijke verkoopprijs. Het Kadaster registreert ook de transactieprijs. De notaris zal het koopcontract registreren en opnemen in het Kadaster wanneer een woning is overgedragen. Deze informatie is ook opnieuw op te vragen, maar u moet wel betalen.

U wilt weten hoeveel een huis in het verleden is betaald. Deze informatie kan op drie manieren worden opgevraagd via het Kadaster

  • Op de website van het Kadaster kunt u de eigendomsgegevens inzien. De aankoopprijs is één en u ontvangt aanvullende informatie.
  • Op de website van het Kadaster kunt u de inkoopprijsinformatie van de producten bekijken. Dit geeft u alle huizenprijzen voor dezelfde postcode die in dat specifieke jaar en de vijf voorgaande jaren zijn verkocht.
  • Het Kadaster kan u een sms-bericht sturen om een aankoopprijs aan te vragen. Hoewel dit de meest betaalbare optie is, heeft u geen informatie over de prijsgeschiedenis in het verleden.

De eigendomsinformatie omvat niet alleen informatie over de prijs van de verkoop, maar ook informatie over wie de eigenaar is en welke rechten zij hebben om de grond te gebruiken. De oppervlakte en eventuele beperkingen worden getoond. Appartementen hebben mogelijk niet alle informatie.

U krijgt niet alle informatie over het appartement als u naar de koopprijs vraagt. De informatie zal echter beschikbaar zijn voor alle woningen of appartementen in de postcode die binnen een periode van vijf jaar eigendom waren van particuliere eigenaren.

U kunt ook het adres en de postcode zien. Deze informatie omvat echter geen persoonlijke of andere rechten.

Het Kadaster is niet de enige optie. Tegen een meerprijs kunnen ook commerciële partijen deze informatie verstrekken. De toeslagen kunnen snel oplopen, dus wees voorzichtig.