Taxateur

Wat is een taxateur?

Een taxateur stelt de waarde van het onroerend goed vast en geeft een onpartijdig oordeel. Het is onder meer nodig voor het verstrekken van hypotheken of verzekeringen, maar ook voor de berekening van de fiscale waarde door de Belastingdienst.

Taxateurs kunnen ook worden ingehuurd om de waarde van activa te bepalen. Denk bijvoorbeeld aan sieraden en kunst. Op deze pagina wordt ingegaan op het beroep van taxateur.

Wat doet een taxateur?

De belangrijkste taak van een taxateur is het taxeren van een onroerend goed, of het nu een huis is of alleen land. Een assortiment van richtlijnen wordt gebruikt om de waarde van een eigendom te bepalen. Een taxateur kijkt onder meer naar het type, de grootte en de rangschikking van objecten. De taxateur zal ook rekening houden met de kosten van het onderhoud van het object, de locatie en hoe waardevol het is voor andere mensen in het gebied. Op basis van deze gegevens stelt een taxateur een rapport op.

Dit zijn de taken van een taxateur.

  • Een reeks criteria wordt gebruikt om de waarde van het onroerend goed te bepalen.
  • Vraag informatie aan bij het Kadaster
  • Houd de ontwikkelingen in de woningbouw in de gaten.
  • Bespreken van de eigendomsbewijzen, bestemmingsplannen en andere details met ambtenaren van de gemeente.
  • Het maken van taxatierapporten waarin bevindingen worden vastgelegd.
  • Het controleren van vastgoedportefeuilles.
  • Het leggen en onderhouden van contacten met zowel particulieren als vertegenwoordigers van instanties zoals gemeenten, banken, vastgoedbeleggers en fondsen.

Ook kunt u als taxateur worden ingehuurd door verkopers en kopers van onroerend goed. Het taxatierapport kan door kopers en verkopers van onroerend goed worden gebruikt om aan- en verkoopbeslissingen te nemen. Banken kunnen ook beoordelen of de hypotheek de waarde van het onderpand dekt. Zo zou de gemeente de taxatiewaarde kunnen gebruiken voor het berekenen van de WOZ en de Belastingdienst voor beslaglegging op gebouwen.

Een taxateur kan ook als makelaar werken. Je werkt in dit geval niet zelfstandig, maar voor de koper of verkoper en behartigt hun belangen. Een makelaar en een taxateur kunnen niet gelijktijdig in de verkoop/kooptransactie werken.

Wat zijn de arbeidsvoorwaarden voor taxateurs?

In veel gevallen werken taxateurs voor makelaars. Ook zijn er speciale taxatiebureaus en kunt u wellicht ook als eigen taxateur aan de slag. Taxateurs kunnen ook in dienst zijn van gemeenten en overheden. Er zijn drie soorten onroerend goed waarop u zich kunt concentreren: residentieel, commercieel of agrarisch. Ook is er een gespecialiseerde WOZ-taxateur die gespecialiseerd is in het bepalen van de waarde van onroerend goed in het kader van de Wet taxatie onroerend goed.

Je bent zelfstandig taxateur en doet het meeste werk zelf. Er wordt contact gelegd met klanten, makelaars en vertegenwoordigers van onder meer banken, Belastingdienst en gemeenten.

Wat is de beste manier om taxateur te worden?

Taxateur worden kan op veel manieren. Voor dit beroep is een hogere beroepsopleiding vereist. Real Estate en Real Estate zijn de beste programma’s. Je kunt op veel andere manieren het veld in. Je kunt bijvoorbeeld een bepaalde cursus Management volgen nadat je een algemene opleiding als Economie, Recht en Management hebt afgerond.

De Academie voor Vastgoed is een school die de Nederlandse Vereniging van Makelaars en Taxateurs in het leven heeft geroepen.

Om taxaties van de hoogste kwaliteit te garanderen, is een certificering in het leven geroepen. Door u in te schrijven bij een taxatieregister zoals het NRVT en SCVM kunt u officieel erkend worden als taxateur.