Is marktwaarde hetzelfde als WOZ waarde?

Het is afhankelijk van het doel van de waarde. De WOZ-waarde bepaalt de heffingen en leges van de gemeente of het waterschap. De marktwaarde van een onroerend goed wordt gebruikt om het te kopen of te verkopen. Beide waarden kunnen voor verschillende doeleinden worden gebruikt. Beide kunnen dezelfde waarde hebben, maar ze worden niet voor exact hetzelfde doel gebruikt.

Een taxateur stelt de marktwaarde vast. Een NVM-taxateur inspecteert de woning en evalueert de sterke en zwakke punten, zoals type, grootte en onderhoud.
De marktanalyse wordt gedaan met behulp van uitgebreide NVM-tools. Voor het financieren van een huis is het bijvoorbeeld nodig om de marktwaarde te bepalen.
Een taxatie-instituut kan het taxatierapport valideren afhankelijk van hoe hoog de marktwaarde is. U en uw geldschieter hebben een betrouwbare waarde voor het huis.

De gemiddelde verkoopprijs van vergelijkbare woningen binnen hetzelfde gebied wordt gebruikt om de waarde van de WOZ te berekenen. Er wordt geen rekening gehouden met de staat van onderhoud en de omgeving. De waarde van de WOZ is gelijk aan het jaar ervoor. Het ligt dus 1 tot 2 jaar achter op de marktwaarde. Het kan ook aanzienlijk afwijken van zijn marktwaarde in een markt met veel prijsschommelingen.

Een makelaar kan ook een taxatie geven. Een makelaar kan een taxatie geven, wat een schatting is van de waarde van het huis. Het kan niet worden gebruikt om het te vergelijken met de taxatie van de taxateur (marktwaarde). Deze taxatie wordt gebruikt om de vraagprijs van een woning te bepalen.