Stappenplan huis kopen
Het is van cruciaal belang om erachter te komen wat uw mogelijkheden zijn om geld te lenen en wat de voorwaarden van uw bestaande hypotheek kunnen zijn. Bent u van plan uw bestaande hypotheekrente af te nemen of wilt u een nieuwe hypotheek afsluiten?
Stap 1: eerst kopen of verkopen
Verkoopt u een woning die al te koop staat? Wilt u uw huis kopen of verkopen voordat u een nieuw huis koopt? Het is veiliger om eerst uw huis te verkopen dan met dubbele kosten geconfronteerd te worden. Het antwoord op die vraag hangt af van uw financiƫle positie en de stand van de woningmarkt wanneer u een woning wilt kopen of verkopen.
Overweegt u een huis te kopen in een ander deel van het land voordat u uw bestaande woning verkoopt? Laat dit u met twee lasten achter? Een overbruggingskrediet is mogelijk als u overwaarde in uw huis heeft.
Stap 2: Bestaande bouw of nieuwbouw?
Bent u van plan een splinternieuw of bestaand huis te kopen? De kosten van uw nieuwe woning zijn afhankelijk van de bouwkeuze. Voor nieuwbouwwoningen is een bouwdepot beschikbaar. Hiermee kunt u eerst een deel van uw hypotheek op een spaarrekening storten. Deze borg wordt gebruikt om uw rekeningen tijdens de bouw te betalen.
U betaalt koperskosten als u een bestaande woning koopt. Dit geldt echter niet voor een gloednieuw huis. Uw hypotheek kan niet worden meegefinancierd door kopers. Houd er rekening mee dat de hypotheek op een huis dat helemaal opnieuw is gebouwd, begint zodra het land is gekocht of de bouw begint. Er kunnen dubbele kosten vereist zijn.
Stap 3: wel of geen makelaar inschakelen
Ga je een makelaar inhuren of koop je je huis rechtstreeks van de verkoper? Een aankoopmakelaar heeft als voordeel dat deze de markt kent en u helpt bij het onderhandelen. Er zijn echter kosten verbonden aan het inschakelen van een aankoopmakelaar. Deze verschillen per makelaardij.
Stap 4: Huizen bekijken
U kunt beginnen met het zoeken naar een woning als u op de hoogte bent van uw financiƫle situatie. Het is raadzaam om een lijst met eisen en wensen op te stellen. U kunt onderzoek doen naar de beste buurt voor uw kinderen. Zoekt u een woning die u zelf kunt bouwen of een instapklare woning? Wilt u uw auto op uw terrein laten parkeren?
Stap 5: Bieden en onderhandelen
Bent u klaar om een bod uit te brengen op uw droomhuis? In overleg met de makelaar kunt u een bod uitbrengen. Het (openings)bod wordt bepaald samen met eventuele voorwaarden zoals financieringsreserve en bouwkundige keuring. Acceptatie is de laatste stap.
U kunt onderhandelen met de verkoper als deze uw bod weigert. Dit hangt af van de manier waarop het verkoopproces wordt uitgevoerd. U moet vooraf bepalen welke prijs u bereid bent te betalen voor het huis. Overweeg ook welke voorwaarden u bereid bent te onderhandelen met de verkoper. Het accepteren van je nieuwe huis is misschien geen moeilijke beslissing.
Stap 6: Voorlopige koopovereenkomst tekenen
De verkoopvertegenwoordiger stelt de koopovereenkomst op als u mondeling met de verkoper tot overeenstemming bent gekomen. Een juridisch adviseur kan het contract beoordelen om er zeker van te zijn dat het juist is. U als koper heeft drie dagen bedenktijd over uw voorlopige koopovereenkomst. U heeft drie dagen de tijd om uw beslissing te heroverwegen en de aankoop te annuleren.
Stap 7: Regel een hypotheek en bouwinspectie
Een bouwkundige keuring kan al plaatsvinden zodra u de voorlopige koopovereenkomst ondertekent. Hoewel sommige kopers het zullen doen voordat ze bieden, hebben anderen misschien niet de tijd. Het is verstandig om de bouwkundige keuring op te nemen in uw definitieve voorwaarden.
Zijn de kosten voor het herstellen van eventuele gebreken die tijdens de inspectie worden ontdekt, hoger dan wat u in de resolute voorwaarden heeft opgenomen? U kunt dan de koopovereenkomst ontbinden. Sommige hypotheekverstrekkers eisen een bouwkundige keuring.