Hoeveel verschilt de WOZ waarde en taxatiewaarde?

De WOZ-waarde wijkt af van de taxatiewaarde. Van Overbeek Makelaars stelt dat de taxatiewaarde, ook wel marktwaarde genoemd, wordt vastgesteld door een taxateur. De gemeente stelt de WOZ-waarde vast. Voor de vaststelling van gemeentelijke belastingen en heffingen wordt de WOZ-waarde gehanteerd. Bij aan- of verkoop van een huis wordt de getaxeerde waarde gehanteerd.

De waarde van WOZ

Voor de berekening van de WOZ-waarde wordt uitgegaan van de gemiddelde verkoopprijs van vergelijkbare woningen binnen hetzelfde gebied. De WOZ-waarde is exclusief verbouwingen of veranderingen aan de woning. Op basis van de WOZ-waarde wordt de hoogte van de gemeentelijke belastingen bepaald. De waarde van de WOZ wordt elk jaar in januari bepaald van het voorgaande jaar.

Taxatiewaarde:

De taxatiewaarde is de belangrijkste factor bij het bepalen van de waarde van een woning. De woning wordt geïnspecteerd door een taxateur die de waarde bepaalt alleen op basis van de specifieke feiten die voor de woning relevant zijn. De taxatie vertelt u hoeveel uw huis waard is. Dit zal u helpen de prijs te bepalen om het te verkopen. Kredietverstrekkers hebben vaak een taxatie nodig bij het verstrekken van een hypotheek. NHG vraagt voor elke hypotheek een taxatie.

Gratis waardebepaling

Als u alleen de prijs van uw huis wilt weten, is het mogelijk om een gratis waardebepaling te krijgen. kan dan bij u langskomen om uw huis te inspecteren en u een reële schatting van de waarde te geven. Met een gratis waardebepaling krijgt u direct inzicht in uw budget.