Hoeveel scheelt de WOZ waarde met de marktwaarde?

Aankoopprijs: Hoger of lager dan de waarde van WOZ?

Uiteraard is de marktwaarde van uw woning hoger dan de WOZ-waarde. Het verschil kan oplopen tot tientallen tot duizenden euro’s. In de huidige markt waar de vraag groter is dan het aanbod van woningen, worden woningen vaak voor een prijs verkocht die boven de WOZ-waarde ligt.

Een andere reden voor het verschil tussen markt- en WOZ-waarde is de waardepeildatum.

De WOZ-waardering heeft een waardepeildatum die één jaar voor aanvang valt. De waardepeildatum van 1 januari 2019 voor de WOZ-waarde is dus: De marktwaarde op de datum van de WOZ moet worden gebruikt voor het bepalen van de WOZ-waarde. U kunt uw woning verkopen door te kijken naar de WOZ-waarde op 1 januari van het jaar ervoor. Het is dan ook begrijpelijk dat de WOZ-waarde in een stijgende markt beduidend lager is dan de werkelijke verkoopprijs. Als een markt krimpt, kan het omgekeerde gebeuren, waarbij de WOZ-waarde hoger kan zijn dan de werkelijke verkoopprijs van de woning.

Locatie is ook belangrijk om te waarderen

De marktwaarde van uw huis is afhankelijk van de locatie waar u woont. Het verschil in WOZ-waarde en verkoopprijs kan enorm zijn in zeer gewilde gebieden als Amsterdam. Na een felle biedingsstrijd tussen kopers die geïnteresseerd zijn in het kopen van de woningen, verkopen ze tegen exorbitante prijzen nog voordat ze op Funda verschijnen.

Hoeveel levert mijn huis op? Het is gratis om het te laten berekenen!

Bent u op zoek om uw huis te verkopen? Het is geen goed idee om de waarde van uw woning te baseren op de WOZ. Het zal waarschijnlijk leiden tot te hoge vraagkosten, terwijl uw huis in werkelijkheid veel waardevoller is.