Hoeveel mag taxatie afwijken?

Hypotheekverstrekkers hebben bij de aankoop van een woning een taxatierapport nodig. U kunt niet meer krijgen dan de getaxeerde waarde van uw huis bij de hypotheekverstrekker. Wat als de taxatiewaarde lager is dan wat u voor de woning heeft betaald?

Lagere taxatiewaarde van het huis dan de aankoopprijs

Voor elke woning die u koopt en hypotheek is een taxatierapport verplicht. Waarom is dit belangrijk? Wat is een taxatie? Dit zal ons eerste onderwerp zijn en we zullen dan bespreken wat te doen als uw aankoopprijs hoger is dan de waarde van het onroerend goed in het taxatierapport.

Hoe ziet een taxatie eruit?

Een taxatie van uw huis is een effectieve manier om de waarde ervan te bepalen. Tijdens een taxatie komt een taxateur bij u langs. Een taxateur inspecteert uw woning van boven tot onder om de waarde van uw woning vast te stellen. Het taxatierapport wordt u na de taxatie toegestuurd. Het bevat details over de waarde van het onroerend goed en de redenering erachter.

Dubbel Check
Gebruik alleen een bij NWWI aangesloten taxateur. Als u twijfelt over de capaciteiten van uw taxateur, vraag dan om een second opinion. Het is een goed idee om een second opinion te vragen. Het is mogelijk dat de ene taxateur tot een andere waarde van uw woning komt dan de andere. Dit komt omdat taxaties mensenwerk zijn. Dit mag geen onbeduidend verschil in waarde zijn.

Wat staat er in een taxatierapport?

Een taxatierapport bevat zowel de geschatte waarde van de woning als de executiewaarde. Als de woning verkocht moet worden, is de executiewaarde het bedrag. De taxateur houdt onder meer rekening met de grootte, locatie, voorzieningen en architectonische kwaliteit van het pand.

Voor hypotheken is een taxatie noodzakelijk.

Om te bepalen of en hoeveel geld de geldverstrekker u wil lenen, heeft de geldverstrekker het taxatierapport nodig. De geldverstrekker zal bepalen hoeveel hypotheek hij wil geven op basis van de getaxeerde waarde van de woning.

Kijkt de taxatie ook naar de aankoopprijs?

Kredietverstrekkers houden rekening met zowel de waarde van het onroerend goed als de aankoopprijs. Voor de berekening wordt uitgegaan van het hypotheekbedrag dat lager is dan de taxatiewaarde van uw woning. De koopprijs die u overeengekomen bent te betalen is hoger dan de getaxeerde waarde van uw woning. De bank berekent uw hypotheek aan de hand van de taxatiewaarde. De bank kan u het geld dat u nodig heeft niet uitlenen, dus u zult uw geld moeten beleggen.

Hoe zit het met uw geld?

Uw inkomen is een belangrijke factor bij het bepalen van uw hypotheeklimiet. Uw maximale hypotheekbedrag wordt mede bepaald door de waarde van uw woning. Het maximale hypotheekbedrag mag niet hoger zijn dan 100% van de waarde van uw woning en ook dit is in 2018 niet veranderd. U maakt gemiddeld 6% meer kosten dan de aankoopprijs van de woning. U kunt uw hypotheek niet 100% financieren, en u kunt 106% niet financieren. Dit betekent dat u de 6% moet dekken. U kunt uw eigen geld gebruiken.

Energiebesparende maatregelen zijn uitgezonderd van deze regel. Als je dit geld leent om zonnepanelen te bouwen in plaats van 100 procent van de waarde van je huis, is het mogelijk om 106% te krijgen.

rekenvoorbeeld
Stel je voor dat je een huis koopt voor 300.000 euro. Dit is de getaxeerde waarde van uw woning. Als uw financiƫle omstandigheden het toelaten, kunt u tot 100% lenen. Dit jaar 300.000 euro. Kunt u zich 318.000 euro veroorloven, plus eventuele extra kosten? Om het huis te kopen, moet u 318.000 euro op 300.000 euro zetten.

Welk bedrag heb je nodig?

De geldschieter kan naar je huis kijken en zeggen dat de hypotheek maar 100% is. Betaalt u meer dan dit, dan is dat voor u duidelijk. Het hangt allemaal af van de prijs van uw aankoop.