Hoe kom je achter de woningwaarde?

Bij het oversluiten van uw hypotheek of het kopen van een huis zijn er veel factoren waarmee u rekening moet houden. De waarde van de woning is een belangrijke overweging. Wat is de beste manier om de waarde van uw huis te bepalen? Het is hier.

Wat is het belang van de woningwaarde?

De waarde van uw woning bepaalt hoeveel u kunt lenen en of u in aanmerking komt voor het afsluiten van een NHG-hypotheek. U kunt alleen 100% van de waarde van de woning lenen, ongeacht hoeveel uw inkomen toelaat om een hypotheek met NHG te krijgen. Het is belangrijk om een aankoopprijs aan te houden die zo dicht mogelijk bij de werkelijke waarde van het huis ligt als u van plan bent een huis te kopen. Is de prijs van uw huis hoger dan de werkelijke waarde? Dit betekent dat u uw eigen geld moet uitgeven. Er zijn ook extra kosten nodig om de woning te kopen. Bij een herfinanciering moet u ook de waarde van uw huis weten. Een desktoptaxatie of een fysieke taxatie bepaalt de waarde van het huis. U kunt het echter ook zelf inschatten.

Maximaliseer uw leenbedrag

Wat is de beste manier om de waarde van uw huis te bepalen?

U kunt verschillende methoden gebruiken om de waarde van de woning te berekenen:

1. Buurtonderzoek

Begin met het zoeken naar woningwebsites zoals Funda. U kunt zien wat de prijzen zijn van vergelijkbare huizen in uw regio. Een andere tip is om te controleren hoe lang huizen online staan. De vraagprijs kan te hoog zijn als een huis nog niet online staat.

2. Calcasa-rapport

Calcasa kan u de waarde van uw huis geven. Hier kunt u binnen enkele minuten uw woning laten taxeren. Vul je gegevens in en je krijgt direct een melding. Het kost 24,95 euro. Dit rapport bevat de laatste verkoopprijs en modelwaarde. Op basis van 25 woningverkopen in de omgeving is de waarde van het huis bepaald.

3. Kadaster kan de waarde van uw huis aangeven

Op Kadaster.nl kunt u ook online uw woningwaardering aanvragen. U kunt kiezen uit verschillende rapportages. In een eenmalige premie-overzicht ziet u de verkoopprijzen van woningen binnen een bepaalde postcode. In het overzicht staan alle verkoopprijzen van dit jaar en de vijf voorgaande jaren. Dit premieoverzicht is 2,40 euro per postcode.

4. Laat een makelaar een koper vertegenwoordigen

U kunt ook een makelaar inhuren als u er niet zeker van bent dat u het onderzoek zelf doet. Hoewel dit duurder is, neemt het veel van uw tijd in beslag. Doordat hij de markt kent, zal de makelaar een betere deal kunnen sluiten. Dit geldt alleen als u een woning koopt en niet voor herfinanciering.

5. Desktopwaardering

Als u meer dan 90% van de waarde van uw woning van de bank wilt lenen, heeft u een bureautaxatie nodig. Een taxateur zal een model gebruiken om de waarde van het huis te bepalen. Dit is een andere prijs dan een taxatie, maar in de meeste gevallen aanzienlijk goedkoper dan een traditionele fysieke.

6. Fysieke beoordeling

Een fysieke taxatie is vereist wanneer u een woning koopt en 100% wilt lenen bij de bank. Het is duur. Fitrex, maatwerk.nl zijn twee goede opties voor taxateurs. Wij kunnen de taxatie voor u regelen tegen een kostprijs van 600 euro.